Applied Physics

Universiteit Twente

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Verdiep je in een van de oudste wetenschappen: natuurkunde. Doe fundamentele inzichten op in je eigen vakgebied, terwijl je jouw onderzoeksvaardigheden aanscherpt.

Bij Applied Physics draait het om de fundamentele waarheden en natuurwetten die onze wereld beschrijven. Je richt je onder andere op het gebruiken van wetenschappelijke principes in praktische apparaten en systemen, en op andere toepassingen van natuurkunde. Veel van het werk dat door natuurkundigen wordt uitgevoerd, is niet direct zichtbaar. Maar zonder natuurkundige doorbraken zouden de mobiele telefoon en de laptop zware energieslurpers zijn en was Lab-on-a-Chip-technologie nog steeds ver weg. Op de Universiteit Twente richten we ons op Fluid Physics, Materials Physics en Optics & Biophysics.
Tijdens de masteropleiding Applied Physics breid je je kennis over natuurkunde uit en kies je een onderzoeksgebied om je in te verdiepen. Je kunt je opleiding op basis van je persoonlijke interesses op maat samenstellen. De natuurkundefaculteit van onze universiteit is een van de beste ter wereld; je profiteert van hypermoderne high-tech laboratoria, bijvoorbeeld op het gerenommeerde MESA+ Institute for Nanotechnology.
Als toegepaste natuurkundige kan je alle kanten op. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een carrière in onderzoek, management of productie.
open_in_newwebsite

printprint

locatieEnschede
diplomaMSc Applied Physics
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesnvao
croho-code60436
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Open dagen en meeloopdagen

Master open open dag Enschede
Je bachelor op zak en nu op zoek naar verdieping? Kom donderdag 15 november naar onze Master Open Dag en geef bij je aanmelding aan over welke twee masters je alle ins & outs wilt weten!
Online Open Day Enschede
Enjoy a virtual visit with our Online Open Day. Tour the campus, join a live Q&A session and get a taste of Dutch student life – without even leaving your desk, sofa or bed! Join us for either the morning, afternoon or evening programme by logging in on your own device, from anywhere in the world!

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Materials PhysicsUitzonderlijke materiaaleigenschappen vormen de kern van veel moderne technologieën. Om deze eigenschappen te optimaliseren voor specifieke toepassingen is het van groot belang de materialen te begrijpen en beheren, zowel op atoomniveau als macroscopische niveaus. Naast de intrinsieke eigenschappen van materialen, bestaat er vooral veel interesse in de fysieke en chemische eigenschappen van oppervlakten en interfaces. Ook wordt er meer algemeen gekeken naar materialen met kleinere afmetingen. Deze verschillen op kwalitatief vlak vaak van dezelfde materialen in bulk. Actief beheer van kunstmatige structuren, zoals multilayers en nanostructuren, opent de deur naar ongekende en vrijwel onuitputtelijke mogelijkheden voor het afstemmen van de verscheidene eigenschappen van nieuwe materialen.
Deze specialisatie omvat het volledige spectrum van (gestructureerde) materialen, van basiskennis over de relatie tussen hun fysieke eigenschapen, structuur en chemische samenstelling, manieren om materialen te manipuleren op nanoniveau, tot de ontwikkeling van apparaten met nieuwe, vooraf ontworpen functies.

Fluid PhysicsDe fascinerende fenomenen die zich voordoen in vloeistoffen en gassen, van de bijna wiskundige schoonheid van een vallende druppel tot de chaos van turbulentie op grote schaal, vormen al lange tijd een grote uitdaging voor enkele van de beste natuurkundigen, wiskundigen en engineers ter wereld. Fluid Physics is van cruciaal belang bij het oplossen van vele kwesties die de technologische ontwikkeling van de maatschappij met zich meebrengt. Toekomstige uitdagingen binnen Fluid Physics zijn onder andere grote fenomenen zoals volledig ontwikkelde turbulentie in eenfasige en meerfasige stroming, fenomenen op mesoniveau zoals het gedrag van deeltjes, bellen, (bio)polymeren en zelfs levende cellen in een stroming, maar ook de unieke bewegingen van gassen en vloeistoffen in de nano- en microfluïdica. Al deze uitdagingen zijn rechtstreeks toepasbaar op maatschappelijk relevante issues zoals vliegveiligheid, duurzame energie en broeikasgassen, de verwerking en menging van granulaat in de farmaceutische industrie, inkjetprinten, biovloeistoffen en biomedische toepassingen, om er maar een paar op te noemen.

Optics and BiophysicsLicht is essentieel voor het leven, de wetenschap en de industrie; net als zijn snelheid is het zeer ongrijpbaar. Het genereren, manipuleren en vangen van fotonen en het volledig controleren van hun verspreiding en emissie zal verstrekkende gevolgen hebben voor een groot aantal wetenschappelijke gebieden. Het zal de weg vrijmaken voor kwantumverbeteringen van technologieën die van vitaal belang zullen zijn voor de samenleving van de toekomst, zoals conversie van zonne-energie en medische beeldvorming. Dergelijke manipulatie van fotonen is geen sciencefiction, maar de focus van geavanceerde optica en het opkomende gebied nanofotonica. Hier wordt licht tot op nanoniveau gemanipuleerd door diëlektrische, metalen, moleculaire en (niet-lineaire) optische structuren. De specialisatie is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen gerenommeerde onderzoeksgroepen. Het biedt je de mogelijkheid om te leren over en te werken aan fundamentele problemen en hypermoderne toepassingen in fotonica en optische biofysica. Wij richten ons op aspecten van optica die variëren van fundamentele kwantumfysica tot het bestuderen van biologische processen en de creatie van industriële apparaten.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
ontwerpproject, individuele opdracht, stage, laboratoriumwerk, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, practicum, project, zelfstudie
onderwijsvormen
doelstelling

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 februari 2019
aanmelding deadline : 1 december 2018
wettelijk tarief : € 2083
instellingstarief : € 15750
niet-EU/EER studenten : € 15750
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 juli 2019
wettelijk tarief : € 2083
instellingstarief : € 15750
niet-EU/EER studenten : € 15750
toelatingseisen

universitaire bachelor
BSc-graad met honours, of hoge cijfers in (toegepaste) natuurkunde, electrical engineering, chemical engineering van een internationaal erkende universiteit.

werkervaring
Niet verplicht, maar een veel ervaring kan de duur van het programma verkorten.

basiskennis

motivatie

academic bachelor

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
250kamerhuur in Enschedeonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1118totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

138 studenten volgen deze opleiding
17% daarvan is vrouw
5 eerstejaars gestart in 2017
40% daarvan is vrouw
9396 studenten aan de Universiteit Twente
36% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Enschede

26210studenten studerend
9756studenten woonachtig   
€ 250gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 Universiteit Twente
Applied Physics
€ 250 gemiddelde kamerhuur
5 eerstejaars
40% vrouw
? uur contacttijd/week
2/4 Rijksuniversiteit
Applied Physics
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
3/4 TU Delft
Applied Physics
€ 312 gemiddelde kamerhuur
15 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
4/4 TUe
Applied Physics
€ 280 gemiddelde kamerhuur
3 eerstejaars
66% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.54.3
inhoud4.14.1
docenten4.14.1
studiefaciliteiten4.03.8
studielast3.63.6
studiebegeleiding4.03.8

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Applied Physics aan de Universiteit Twente is beoordeeld door 49 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.5 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

huidige arbeidsmarkt

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in wiskunde educational+ 12 EC pre-master
UtrechtLeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educationalgeen aanvullende eisen
UtrechtLeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 12 EC pre-master
UvALerarenopleiding Natuurkunde part-time educationalgeen aanvullende eisen
UvALerarenopleiding Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TUeLeraar VHO Natuurkunde educational
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational
TUeLeraar VHO O&O educational
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
TUeLeraar VHO Wiskunde educational
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • hoogleraar natuurkunde
  • klinisch fysicus
  • lasertechnoloog
  • universitair (hoofd)docent natuurkunde
  • wetenschappelijk onderzoeker natuurkunde
bron: UWV

Contact

Question about this study? Contact our student team!
E: study@utwente.nl
T: +3153 489 5489
Vragen over deze studie? Bel, chat of mail met ons studententeam
E: study@utwente.nl
T: 053 489 5489
University of Twente
E: study@utwente.nl
T: +3153 489 5489
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite