The Master's program in Social Psychology focuses on both individual and group behavior in formal and informal social contexts. It has 2 separate tracks. Each with its own focus and study program.

The track Economic Psychology studies the psychological mechanisms that underlie consumption and other economic behaviors. It is an area where psychology and economics intersect. It deals with economic preferences, choices, decisions, and factors influencing these, as well as the consequences of economic decisions.

In our progam, you learn about economic and psychological reasoning and theories and how to apply them in order to understand decisions and motivation behind consumption and other economic behavior in daily life. You develop an understanding of the basic principles of the psychology of economic behavior and, as such, our graduates become experts on consumer behavior, financial behavior, negotiation and bargaining. The focus of the program is on basic theories of economic behavior, basic theories of consumer behavior, and more specific courses on marketing and money. Our program provides you with comprehensive in-depth knowledge and excellent skills in economic psychology, enabling you to work independently at a professional level in a relevant field.

locatieTilburg
diplomaMSc Social Psychology
Campus Life - Tilburg University
Virtual Open Day: MSc Social Psychology, Track Economic Psychology, Tilburg University

Waarom aan de Tilburg University?

3 Reasons to choose Social Psychology:

• Unique track in Economic Psychology
  • Unique focus on societal relevant research
  • Young, dynamic and international atmosphere

Master Open dag Tilburg University Tilburg
Tilburg University biedt ruim 80 masterprogramma's (opleidingen + tracks). Ontdek welke van deze programma's het best aansluit bij jouw ambities! Tijdens de Master Open dag bieden we informatiesessies per opleiding/track en kun je je vragen stellen aan studenten, docenten en studieadviseurs.
Master Open dag Tilburg University Tilburg

Both tracks consist of 60 Credits (ECTS), equivalent to 1,680 hours of study, divided into four units. The last two units are reserved entirely for writing your Master's Thesis and doing an internship or an in-depth course.
Advanced Consumer Science
Individual Research Proposal (SP)
The Psychology of Economics
Money and Financial Behavior
Psychology and Marketing
Master's Thesis Economic Psychology
Internship keuzevak
The Psychology of Negotiation keuzevak

onderwijsopzet60% zelfstudie
70% theorie
30% praktijk
onderwijsvormen
literature study, oral presentation, internship, research, research project, traineeship, research proposal, tutorial, lecture, working group, group assignment, group discussion, individual assignment, self study, seminar
instruction modes
You will only work in small-scale interactive workgroups
study abroad
The two-year International Master's program in Cross-Cultural Economic Psychology is an international Double Degree program offered jointly by University of Osnabrück (Germany) and Tilburg University.

aanmelding deadline : 1 juli 2018

studievereniging

Complex

Op kamers in Tilburg

aan het woord: studenten en docenten

studenten
"Social psychology studies how everyday behavior evolves. That is, it addresses how our feelings and decisions are influenced by others around us and the environment in which we live. It is an empirical science that informs us of how and why consumers, managers, employees, law enforcers, or in general, people, behave the way they do."

1/3 Tilburg University
Social Psychology, Track Economic Psychology
2/3 Tilburg University
Social Psychology
3/3 Tilburg University
Social Psychology; Track Work and Organisational Psychology

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
algemeen oordeel4.24.2
inhoud4.04.0
docenten4.04.0
studiefaciliteiten3.83.9
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.53.5

In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Social Psychology, Track Economic Psychology aan de Tilburg University is beoordeeld door 49 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

With an MSc in Social Psychology, you can work in positions at an academic level in research, communication, policy, consulting, human development and organization development in private, semi-private or governmental organizations. With this MSc, you are able to conduct theoretical and applied research to advance scientific knowledge in the areas of social, economic and work and organizational psychology.

Amsterdam VUBeleid, communicatie en organisatiegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUCommunicatiewetenschapgeen aanvullende eisen

• academic