Leraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master)

Tilburg University

Deze educatieve post-master is bestemd voor studenten die na afronding van een universitaire master een eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands willen behalen.

locatieTilburg
diplomaMA
typeeducational, post-initieel, 60 EC
taalvolledig Nederlands
numerus fixusnee
honoursnee
Als docent Nederlands met een eerstegraads lesbevoegdheid lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van toekomstige generaties leerlingen.

Met de post-master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Nederlandse Taal en Cultuur word je dankzij een optimale combinatie van universitaire vakdidactiek en stage in het voortgezet onderwijs, een didactisch expert die academische inzichten succesvol in de onderwijspraktijk kan toepassen. Voorwaarde om met de post-master te kunnen starten, is dat je een universitaire master hebt afgerond die aansluit bij het schoolvak Nederlands. Ook in de bachelorfase moeten voldoende vakken zijn gevolgd die aansluiten bij het schoolvak Nederlands. Een toelatingscommissie beoordeelt of de vooropleidingen voldoende basis bieden om te kunnen worden toegelaten. Als er deficiënties zijn, kunnen die soms worden weggewerkt met een schakelprogramma / premaster.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Waarom aan de Tilburg University?

• De lerarenopleiding werkt vanaf het begin samen met Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Het voordeel daarvan is dat er voldoende goede opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, op door de NVAO geaccrediteerde scholen voor voortgezet onderwijs.
  • De opleiding is kleinschalig en heeft een vast docententeam dat samen met jou werkt aan jouw ontwikkeling als docent.

Trial Lectures Master's programs

Tilburg

Do you want to experience what it's like to follow a Master program at Tilburg University? Then follow a trial lecture of the Master's program of your choice! You can follow a trial lecture from February 2019 until June 2019.

Master Open dag Tilburg University

Tilburg

Tilburg University biedt ruim 80 masterprogramma's (opleidingen + tracks). Ontdek welke van deze programma's het best aansluit bij jouw ambities! Tijdens de Master Open dag bieden we informatiesessies per opleiding/track en kun je je vragen stellen aan studenten, docenten en studieadviseurs.

Master Open dag Tilburg University

Tilburg

opbouwDe post-master duurt een jaar en bestaat uit twee fases. In de eerste fase worden vakdidactiek, algemene didactiek en een orëntatiestage afgewisseld. In de tweede fase ligt de nadruk op de verdiepende stage en het uitvoeren van lesontwerpopdrachten en leeronderzoeken.

In overleg met de studieadviseur is het mogelijk om het programma te spreiden over 2 jaar waardoor het te combineren is met een baan.
Algemene Didactiek
Didactische Oriëntatiestage stage
12 EC
Masterclasses en Opleiden in de School
Vakdidactiek Nederlands
Didactisch Leeronderzoek onderzoek
Didactisch Lesontwerponderzoek onderzoek
Didactische Verdiepingsstage stage
18 EC

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet20% zelfstudie
20% theorie
60% praktijk
onderwijsvormen
hoorcollege, individuele opdracht, integratie module, mondelinge presentatie, onderzoeksproject, portfolio, stage, werkcollege, zelf-evaluatie, zelfstudie

Toelating en kosten

aanmelding deadline : 1 juni 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11100

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020

Raadpleeg de informatie over toelating en aanmelden op de website van de opleiding.
toelaatbare profielen
inbegrepen in collegegeld
examination

253kamerhuur in Tilburgonder landelijk gemiddelde
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar

€ 1121totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

14 eerstejaars gestart in 2017
14244 studenten aan de Tilburg University

Op kamers in Tilburg

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
algemeen oordeel3.8
inhoud3.7
docenten4
studiefaciliteiten4
studielast3.2
studiebegeleiding3.7
In 2015 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Leraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master) aan de Tilburg University is beoordeeld door 27 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.

Met een eerstegraads opleiding tot docent Nederlands word je in eerste instantie klaargestoomd voor een baan in het onderwijs. Bijna alle studenten vinden direct na afronding van hun studie een baan als docent in het voortgezet of hoger onderwijs. Jouw didactische kennis en onderwijsvaardigheden komen echter ook in andere beroepen goed van pas.

Hoewel de cijfers per regio verschillen, is er over het algemeen een tekort aan eerstegraads opgeleide docenten. Via de website van VOION (Arbeidsmarkt & Opleidingsfonds voortgezet onderwijs) zijn de meest recente onderzoeken naar het arbeidsmarktperspectief voor leraren in te zien.

Amsterdam VUNederlandse letterkunde en het literaire veld+ aanv. eisen

beleidsadviseur onderwijs
educatief medewerker
eerstegraads docent nederlands