Leraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master)

Tilburg University

Deze educatieve post-master is bestemd voor studenten die na afronding van een universitaire master een eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands willen behalen.

Als docent Nederlands met een eerstegraads lesbevoegdheid lever je een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van toekomstige generaties leerlingen.

Met de post-master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Nederlandse Taal en Cultuur word je dankzij een optimale combinatie van universitaire vakdidactiek en stage in het voortgezet onderwijs, een didactisch expert die academische inzichten succesvol in de onderwijspraktijk kan toepassen. Voorwaarde om met de post-master te kunnen starten, is dat je een universitaire master hebt afgerond die aansluit bij het schoolvak Nederlands. Ook in de bachelorfase moeten voldoende vakken zijn gevolgd die aansluiten bij het schoolvak Nederlands. Een toelatingscommissie beoordeelt of de vooropleidingen voldoende basis bieden om te kunnen worden toegelaten. Als er deficiënties zijn, kunnen die soms worden weggewerkt met een schakelprogramma / premaster.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

locatieTilburg
diplomaMA Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Nederlands
typeeducational, post-initieel, 60 EC
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden duaal

Waarom aan de Tilburg University?

• De lerarenopleiding werkt vanaf het begin samen met Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Het voordeel daarvan is dat er voldoende goede opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, op door de NVAO geaccrediteerde scholen voor voortgezet onderwijs.
  • De opleiding is kleinschalig en heeft een vast docententeam dat samen met jou werkt aan jouw ontwikkeling als docent.

Trial Lectures Master's programs Tilburg
Do you want to experience what it's like to follow a Master program at Tilburg University? Then follow a trial lecture of the Master's program of your choice! You can follow a trial lecture from February 2019 until June 2019.

Algemene Didactiek
Didactische Oriëntatiestage stage
12 EC
Masterclasses en Opleiden in de School
Vakdidactiek Nederlands
Didactisch Leeronderzoek onderzoek
Didactisch Lesontwerponderzoek onderzoek
Didactische Verdiepingsstage stage
18 EC

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet20% zelfstudie
20% theorie
60% praktijk
onderwijsvormen
hoorcollege, individuele opdracht, integratie module, mondelinge presentatie, onderzoeksproject, portfolio, stage, werkcollege, zelf-evaluatie, zelfstudie

aanmelding deadline : 1 juni 2019
wettelijk tarief : € 2083
instellingstarief : € 11100
1 september 2020
aanmelding deadline : 1 juni 2020
Raadpleeg de informatie over toelating en aanmelden op de website van de opleiding.
inbegrepen in collegegeld
examination

253kamerhuur in Tilburgonder landelijk gemiddelde

€ 1121totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

14 eerstejaars gestart in 2017
14244 studenten aan de Tilburg University

Op kamers in Tilburg

bron: Nationale Studenten Enquete 2013
algemeen oordeel2.3
inhoud3.2
docenten3.1
studiefaciliteiten3.3
studielast2.3
studiebegeleiding2.9

In 2013 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Leraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master) aan de Tilburg University is beoordeeld door 3 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met uit 5.

Met een eerstegraads lesbevoegdheid kun je lesgeven in alle onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs en in de bovenbouw van het havo en het vwo.

Veel middelbare scholen willen het aandeel academisch geschoolde eerstegraadsleraren vergroten. In de bovenbouw van het vwo wordt immers de basis gelegd voor de wetenschappelijke attitude die nodig is voor een succesvolle universitaire studie. En dit vergt leraren die zelf een academische basis hebben en hun leerlingen bij hun intellectuele vorming kunnen begeleiden.

Hoewel de cijfers per regio verschillen, is er over het algemeen een tekort aan eerstegraads opgeleide docenten.
Via de website van VOION (Arbeidsmarkt & Opleidingsfonds voortgezet onderwijs) zijn de meest recente onderzoeken naar het arbeidsmarktperspectief voor leraren in te zien.

huidige arbeidsmarkt

Amsterdam VUNederlandse letterkunde en het literaire veld+ aanv. eisen

• beleidsadviseur onderwijs
  • educatief medewerker