Deze opleiding

Het gebruik van technologie in klinische omgevingen is alleen mogelijk wanneer er ingenieurs zijn die deze nieuwe technieken op patiëntgerichte wijze kunnen interpreteren, ontwikkelen en toepassen.

In deze opleiding volg je de snelle ontwikkelingen op het gebied van de (bio-)medische technologie en leer je de vertaalslag naar de klinische praktijk te maken. Je leert modellen te gebruiken voor patiëntspecifieke oplossingen, zodat artsen beter een diagnose kunnen stellen en een keuze voor een behandeling beter kunnen onderbouwen. Je wordt opgeleid tot een zelfstandig klinisch onderzoeker met daarnaast inzicht in het systeem van de gezondheidszorg.

Nadat je bent afgestudeerd, kun je aan de slag in (academische) ziekenhuizen. Je bent dan verantwoordelijk voor het besluitvormingsproces met betrekking tot diagnostiek en therapie van individuele patiënten. Het is ook mogelijk om na je master een opleiding te volgen tot klinisch fysicus. Een andere passende keuze is bijvoorbeeld een baan bij een bedrijf als intermediair tussen medisch specialisten en productontwikkelaars.

De masteropleiding is mede opgezet door medisch specialisten die betrokken zijn bij het onderwijs. De opleiding vindt daarom plaats op twee locaties, namelijk bij de thuisbasis in Eindhoven en in het academisch ziekenhuis Maastricht. Hierdoor kom je in contact met medisch specialisten en patiënten.
open_in_newwebsite

printprint

locatieEindhoven
diplomaMSc Medical Engineering
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taaldeels Engels
vooral Nederlands
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60344
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma
Graduate Program Life Sciences and Engineering

Waarom aan de TUe?

Meester-gezel-relatie
Keuzevrijheid in specialisatie
Werken met top-niveau onderzoekers
Werken in een klinische omgeving
Samenwerking met academische ziekenhuizen, andere universiteiten en het bedrijfsleven

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwEen deel van het masterprogramma Medical Engineering bestaat uit klinische modules. Deze worden voornamelijk gegeven in het academisch ziekenhuis Maastricht door medisch specialisten, klinisch fysici en klinisch chemici. Tijdens de klinische modules leer je hoe de organisatie binnen de gezondheidszorg werkt. Je wordt voorgesteld aan de medische en technologische aspecten van verschillende klinische disciplines zoals radiologie, chirurgie, radiotherapie, cardiologie, neurofysiologie & orthopedie.
1e jaar 15 credit points clinical modules. 25 credit points specialization electives. 20 credit point external traineeship
periode
1234
Specialisatie-keuzevakken
25 EC
Externe stage stage
Klinische modules
2e jaar 15 credit points free electives. 45 credit points graduation project.
periode
1234
Vrije ruimte
Afstudeerproject afstuderen

specialisaties

  1. zie website

Onderwijs

taal van onderwijs40% en
70% nl
onderwijsopzet20% zelfstudie
20% theorie
60% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
De meeste studenten die naar het buitenland gaan, doen dit voor hun stage.
honours-/excellence program Individueel te bepalenToelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 februari 2018
aanmelding deadline : 1 november 2017
collegegeld nog niet bekend
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 juni 2018
collegegeld nog niet bekend
toelatingseisen

toelatingsgesprek

motivatiebrief
via formulier

studie kosten
bron: Technische Universiteit Eindhoven
bedrag kostenpost
€ 10000levensonderhoudper jaar
€ 400studiematerialenper jaar
€ 600visa/permitper jaar
inbegrepen in collegegeld
registration fee
certificate
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
280kamerhuur in Eindhovenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1148totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
10764 studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven
24% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Protagoras
Protagoras is de studievereniging voor de bacheloropleiding Biomedische Technologie aan de TU/e. De studievereniging is voor studenten van beide majors, Biomedische Technologie en Medische Wetenschappen en Technologie.
De studievereniging is er ten eerste om de studenten te vertegenwoordigen bij het onderwijsinstituut en te zorgen voor studiematerialen, zoals boeken en tentamenbundels. Verder organiseert de studievereniging lezingen, symposia en excursies.

Daarnaast is de vereniging er niet alleen voor de studie, maar ook voor de gezelligheid. Zo kan er bijvoorbeeld in de verenigingsruimte, het Prothok, gezamelijk worden bijgepraat of geluncht. Elke donderdag wordt in de ontmoetingsruimte 'In Vivo' geborreld. Al deze activiteiten zijn voor en door studenten.

Op kamers in Eindhoven

31781studenten studerend
12020studenten woonachtig   
€ 280gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
17 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Rob Houben
Ik vind de studie erg afwisselend

Na mijn bachelor Biomedische Technologie was de master Medical Engineering voor mij een logische keuze. Bij Medical Engineering worden in mijn ogen de studies geneeskunde en werktuigbouwkunde het beste gecombineerd.

Tijdens mijn master is mijn interesse gegroeid in de richting van het medisch afbeelden, imaging, bijvoorbeeld met hulp van MRI. Ik hoop dan ook voor mijn afstuderen een mooie combinatie te vinden van imaging en neurologie. Ik vind de studie erg afwisselend...
En daarna? Waarschijnlijk promoveren en solliciteren voor een opleidingsplaats Klinisch Fysicus.


lees verder ...
Annet Aarts
De master Medical Engineering heeft als voordeel dat dit grotendeels plaatsvindt in het ziekenhuis

Ik voelde me meteen thuis op de TU/e en de faculteit Biomedische Technologie en ik vond het erg leuk dat de studenten heel nauw betrokken waren. De master Medical Engineering heeft als voordeel dat dit grotendeels plaatsvindt in het ziekenhuis.

Vaak krijg ik de vraag of ik niet liever geneeskunde had willen doen. Maar ik wilde me verdiepen in natuurkunde en wiskunde en had geen zin om alle 'feitjes' uit mijn hoofd te leren. Nog tijdens mijn afstudeeropdracht ben ik aangenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar ik nu werk als klinisch fysicus in opleiding...
Ik ondersteun het team bij fysische vraagstukken en geef instructies aan artsen en het verpleegkundig personeel. De communicatie met artsen, leveranciers en de klinisch fysici en technici maakt het voor mij een hele inspirerende en afwisselende baan.


lees verder ...
Jorien Migchielsen
Dit werk is echt nuttig en dat werkt ontzettend motiverend

Na mijn bachelor Biomedische Technologie ben ik Medical Engineering gaan doen. Tijdens mijn stage in Canada heb ik onderzoek gedaan naar de behandeling van longkanker. Kun je voorspellen op welke plek in de longen de kanker weer terugkomt of niet verdwijnt na de behandeling? Als je dat weet, kun je gerichter bestralen. En dus met een grotere kans op succes.

Nu loop ik stage in het Catharina-ziekenhuis. Hier houd ik me bezig met blaaskanker. De blaas beweegt, waardoor het lastig is om gericht de blaas en de tumor in de blaas te bestralen...
We scannen elke dag opnieuw waar de blaas ligt. Dat doen we terwijl de patiënt al op het 'bestralingstoestel' ligt, dus is het heel nauwkeurig. Daarnaast kunnen we met een slangetje in de plasbuis contrastvloeistof rond de tumor inspuiten, zodat we de tumor nog beter 'op het oog' hebben. En dus niet de hele blaas 'kapot' hoeven te bestralen. Zo voorkomen we dat mensen incontinent worden. Vanwege het reizen tussen Eindhoven en het academisch ziekenhuis in Maastricht was het eerste jaar vrij zwaar, maar het contact met patiënten geeft me voldoening. Je ziet resultaat van je werk. Dit werk is echt nuttig en dat werkt ontzettend motiverend. Mijn toekomst ligt dan ook in het ziekenhuis. Ik wil na mijn afstuderen een interne opleiding doen tot klinisch fysicus.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 TUe
Medical Engineering
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
40% Engelstalig
2/2 TUe
Medical Imaging
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.54.5
inhoud4.44.4
docenten4.24.2
studiefaciliteiten3.93.9
studielast3.73.7
studiebegeleiding3.93.9

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Medical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven is beoordeeld door 24 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.5 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je kunt aan de slag in academische ziekenhuizen en andere grote (streek)ziekenhuizen. Door het verrichten van klinisch onderzoek en door de samenwerking binnen gespecialiseerde behandelteams, ontwikkel je je verder tot een professional. Je kunt jouw verantwoordelijkheid nemen in het besluitvormingsproces met betrekking tot diagnostiek en therapie van individuele patiënten. Ook kun je nog verder leren tot bijvoorbeeld klinisch fysicus.
huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar zeer goed
kans op een vaste baan zeer goed
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TUeLeraar VHO Natuurkunde educational
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • directeur onderzoeksinstelling cybernetica, (bio)medisch onderzoek
  • ingenieur gezondheidstechniek
  • wetenschappelijk onderzoeker cybernetica
bron: CBS

Contact

Studie Informatielijn
E: studeren@tue.nl
T: 040 247 4747
Graduate Program Coordinator

Coördinator

Jacqueline Hartholt

International Office BME

Lieke van Gorp

Voorlichting/communicatie BMT

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite