Educatie in Taal en cultuurwetenschappen - Duitse taal en cultuur

Rijksuniversiteit Groningen

Wil je je vakinhoudelijke kennis verdiepen, maar ook de vaardigheden leren om les te geven of op andere manieren informatie over te dragen? Dan is deze opleiding precies wat je zoekt.

Deze tweejarige educatieve master leidt je op tot leraar eerste graad in de Duitse taal en cultuur. De opleiding bestaat uit een didactisch en een vakinhoudelijk deel.

In het didactische deel van het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met alle aspecten van het beroep van leraar. Voor het vakinhoudelijke deel volg je vakken van de mastertrack European Linguistics (Taalwetenschappen) en van European Literatures and Cultures (Letterkunde).

Je leert over de laatste vernieuwingen in het onderwijs en over de veranderende rol van de leraar. Tijdens een uitgebreide stage op een school voor voortgezet onderwijs geef je een serie lessen, waarvan een aantal zelfstandig. In het tweede jaar heb je een kleine aanstelling op een school voor voortgezet onderwijs. Eén dag in de week is bestemd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Het afronden van dit tweejarige programma levert je naast een masterdiploma ook een eerstegraads onderwijsbevoegdheid Duits op.

Je kunt dit programma zowel voltijds als deeltijd doen. Deeltijd houdt in dat je in overleg met de studieadviseur het programma kunt verspreiden over een langere periode.
Heb je al een master Duits? Dan kun je ook de éénjarige lerarenopleiding volgen. Lees hier meer over het verschil tussen de één- en tweejarige lerarenopleidingen aan de RUG.

Let op: wil je je voor komend studiejaar opnieuw inschrijven voor de tweejarige educatieve master Duits? Je moet dan de oude code gebruiken! Een overzicht van de oude codes vind je hier.

locatieGroningen
diplomaMA
typeeducational, 120 EC
start1 februari, 1 september
taaldeels Duits
deels Nederlands
zeer weinig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd, deeltijd

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

• Intensieve begeleiding door ervaren lerarenopleiders en onderwijsonderzoekers
  • Na afronding uitstekende positie op de arbeidsmarkt door de combinatie van master én eerstegraadsbevoegdheid

Masterweek Groningen
Van 19 t/m 23 november organiseren de faculteiten op verschillende dagen mastervoorlichting op locatie. Ontmoet de docenten en studenten van de Groningse masteropleidingen. En proef de sfeer in de facultaire gebouwen, collegezalen en laboratoria en natuurlijk in de stad Groningen.

opbouw
  • Literatuur-, cultuur- en taalwetenschappelijke vakken op het gebied van Duitse Taal en Cultuur
  • Begeleide LiO stage
  • Theoretische verbreding en verdieping
Als aanvulling op het eigen vakkenaanbod van deze educatieve master is er het landelijke Master Language-programma. Masterlanguage is een landelijk cursusaanbod o.a. gericht op de taal Duits.

De cursussen worden gegeven in de doeltaal en worden gezamenlijk verzorgd door docenten van de RU, RUG, UL, UU, UVA, VU. Informatie over de cursussen, ingangseisen en inschrijving staat op de website van Masterlanguage: www.masterlanguage.nl. In overleg met de examencommissie van je masteropleiding kun je cursussen volgen bij Masterlanguage.

1e jaar
1234
Onderdelen van het reguliere programma van de master Taalwetenschappen en Letterkunde
50 EC
Basiscursus Master Lerarenopleiding
Masterstage 1
2e jaar
1234
Vakdidactiek 1
Pedagogiek
Vakdidactiek 2
Masterstage 2
15 EC
Masterstage 3
Vakdidactiek 3

taal van onderwijs40% de
40% nl
20% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
20% theorie
50% praktijk
onderwijsvormen
literatuurstudie, stage, werkcollege, hoorcollege, groepsdiscussie, zelf-evaluatie, individuele opdracht, zelfstudie, integratie module
studiebegeleiding
Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexere zaken, bijvoorbeeld studievertraging, functiebeperking of langdurig ziek zijn, kun je terecht bij een studentendecaan.
Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, zoals studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij de afdeling Studieondersteuning van het Studenten Service Centrum (SSC).

studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland behoort tot de mogelijkheden, maar leidt zeer waarschijnlijk tot studievertraging.

1 februari 2019
aanmelding deadline : 1 december 2018
aanmelding deadline : 15 mei 2018
wettelijk tarief : € 1517
instellingstarief : € 1517
aanmelding deadline : 15 mei 2019

• Bachelordiploma Duitse Taal en Cultuur
  • Bachelordiploma Europese talen en culturen (Taalaantekening Duits en profiel Cultuur en Literatuur of Taal en Maatschappij)

303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

? eerstejaars gestart in 2017
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen

Op kamers in Groningen

31914studenten woonachtig

aan het woord: studenten en docenten

Student Amarinske Verkerk
Student Amarinske Verkerk over de Educatieve Master

Bovenbouwleerlingen VWO
Bovenbouwleerlingen VWO over de vraag wat een goede docent is

Gea Hoornsman
Schoolopleider Gea Hoornsman over docent zijn

Natuurlijk kun je met deze master terecht in het onderwijs. Denk dan trouwens niet alleen aan lesgeven, maar ook aan beleids- en bestuursfuncties. De vaardigheden en kennis die je in deze masteropleiding opdoet vormen ook een goede basis voor werk in andere sectoren. Voorbeelden hiervan zijn (educatieve) uitgeverijen en de journalistiek.
huidige arbeidsmarkt

• docent duits