Educatie Mens- en Maatschappijwetenschappen - Economie en Bedrijfseconomie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wil je je vakinhoudelijke kennis verdiepen, maar ook de vaardigheden leren om les te geven of op andere manieren informatie over te dragen?

In deze master word je opgeleid tot een communicatieve econoom of bedrijfskundige. Je leert je vakkennis productief, creatief en communicatief toe te passen in de rol van instructeur, docent, coach, presentator en/of onderzoeker. Maar ook het geven van individuele coaching behoort tot jouw mogelijkheden. Bovendien weet je de weg in het (hoger) onderwijs. Na deze tweejarige opleiding heb je twee masterdiploma's op zak.

Het eerste jaar volg je een Economie of Bedrijfskunde master naar keuze. Tijdens die opleiding volg je in het tweede semester alvast de basiscursus en masterstage 1. Tijdens een oriënterende stage op een school voor voortgezet onderwijs geef je een serie lessen, waarvan een aantal zelfstandig.

In het tweede jaar krijg je eigen klassen en geef je dus opnieuw een aantal uren zelfstandig les op een school voor voortgezet onderwijs. Eén dag in de week is bestemd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Tijdens deze opleiding ontwikkel je competenties op het gebied van lesgeven, omgaan met groepen, management, en het ontwerpen van lesmateriaal.

open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaMSc
typeeducational, 120 EC
start1 augustus
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur2 jaar voltijd, deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code68532
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
Video

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

Via de unieke combinatie van een FEB Master of Science opleiding en de Master of Science Lerarenopleiding Economie en Bedrijfswetenschappen word je opgeleid tot vakspecialist, docent en coach. Na afronding ontvang je twee masterdiploma's en een eerstegraadsbevoegdheid voor de schoolvakken Economie en M&O. Bovendien heeft de opleiding zowel de internationale EQUIS- als de AACSB-accreditatie en dat heeft slechts 1% van alle business schools ter wereld.

Open dagen en meeloopdagen

Masterdag Groningen
Op 29 maart organiseren de faculteiten hun mastervoorlichting op locatie. Ontmoet de docenten en studenten van de Groningse masteropleidingen. En proef de sfeer in de facultaire gebouwen, collegezalen en laboratoria en natuurlijk in de stad Groningen.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

Kijk naar het online curriculum voor een uitgebreidere beschrijving van de vakken.
https://www.rug.nl/ocasys/rug/vak/showpos?opleiding=2040
1e jaar In het eerste masterjaar volg je hoofdzakelijk het programma van een Master of Science bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Binnen dat programma maak je kennis met de lerarenopleiding: je volgt in dat jaar in het tweede semester de praktijkgerichte vakken Basiscursus Master Lerarenopleiding (5 EC) en Masterstage 1 Leraar Economie-M&O (5 EC), waaraan een korte stage verbonden is.
  • ga voor alle mogelijke masteropleidingen naar http://www.rug.nl/feb/msc
periode
Basiscursus Master Lerarenopleiding
Masterstage 1 Leraar Economie-M&O
Vakken uit masterprogramma FEB
Vakken uit masterprogramma FEB
2e jaar In het tweede masterjaar wordt je vanuit de praktijk opgeleid tot docent, coach en tot economisch en/of bedrijfskundig vakspecialist. Er is ruimschoots de gelegenheid om in dit praktijkjaar je eigen specialisatie in het educatieve en communicatieve veld te kiezen en te realiseren. Je rondt in het tweede masterjaar ook je vakmaster af. Zo haal je twee mastertitels in twee jaar. Bovendien behoort een stagevergoeding in het laatste masterjaar tot de mogelijkheden.
periode
Masterstage 2 Leraar Economie-M&O
Masterstage 3 Leraar Economie-M&O
Onderwijskunde VO
Onderzoek Master Lerarenopleiding
Vak(ken) uit masterprogramma FEB
Vakdidactiek 1 Economie-M&O
Vakdidactiek 2 Economie-M&O

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
Studeren betekent veel zelfstandig werken en plannen, maar veel verschillende factoren spelen een rol bij het succesvol studeren. Het is dan ook het niet gek als je behoefte hebt aan een objectieve, deskundige gesprekspartner om te kijken of je studie nog op schema ligt of als persoonlijke omstandigheden je studie beïnvloeden. Daarvoor kun je terecht bij de studieadviseurs van de faculteit. Zij behandelen alle informatie vanzelfsprekend vertrouwelijk.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 augustus 2019
aanmelding deadline : 1 juli 2019
wettelijk tarief : € 2083
instellingstarief : € 14650
De deadline om je voor de stage aan te melden is 15 mei.

Meer informatiie: http://www.rug.nl/education/lerarenopleiding/onderwijs/educatievemaster/
toelatingseisen

vooropleiding
Je bent toelaatbaar tot de MSc lerarenopleiding Economie en Bedrijfswetenschappen met de volgende diploma's van de RUG:

  • BSc Econometrics and Operations Research
  • BSc Economics and Business Economics

En met de volgende diploma's van de RUG aangevuld met de Minor Algemene Economie voor de Lerarenopleiding (30 EC)
  • BSc Bedrijfskunde
  • BSc International Business
  • BSc Industrial Engineering & Management

De toelatingscommissie beoordeelt of toelating kan worden verkregen op grond van een gelijksoortig diploma (dat is behaald aan een andere faculteit of WO-instelling). In dat geval dient de aanvraag voor toelating te worden ingediend bij het Admissions Office.

Geïnteresseerden die reeds in het bezit zijn van een MSc of doctoraal in het bedrijfskundige of economische domein kunnen een verzoek indienen voor vrijstelling van de vakmaster binnen de educatieve master. Mogelijk dienen zij nog wel een minor op het terrein van Algemene Economie of M&O te doen alvorens met de lerarenopleiding te kunnen starten. De aanvraag voor toelating, inclusief het verzoek voor vrijstelling van de vakmaster, dient te worden ingediend bij het Admissions Office.

Voor meer informatie, kun je contact opnemen met onze afdeling Admissions via: http://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure/support/admissions-office

studie kosten
bron: Rijksuniversiteit Groningen
bedrag kostenpost
€ 8000levensonderhoudper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

EBF
De EBF (Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging) is de vereniging die voor studenten het gat tussen studie en het bedrijfsleven overbrugt.
De EBF organiseert symposia, onderzoeksprojecten binnen Europa en daarbuiten, een groot tweedaags congres, etc.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Edwin van Renesse van Duivenbode
"Ik hoop dat ik mogelijk aan de slag kan gaan bij een van de hogescholen waar ik stage heb gelopen. Mijn toekomstambitie is om teamleider of zelfs directeur te worden.”

“De MSc Lerarenopleiding Economie en Bedrijfswetenschappen is een van de meest praktijkgerichte masters binnen FEB. Daarbij is de begeleiding en organisatie uitstekend geregeld. Docenten en mentoren zijn erg betrokken bij de studenten en zetten zich volledig in om een goede leraar van elke student te maken. Als ik opnieuw kon kiezen, dan had ik zeker dezelfde studie en stad gekozen...
Mijn toekomstambitie is om teamleider of zelfs directeur te worden.”


lees verder ...
Ellen Hanselman
"Je bent meteen docent binnen de opleiding"

De lerarenopleiding zie ik als een nuttige aanvulling op mijn studie International Business & Management. Je krijgt veel mensenkennis en leert jezelf goed kennen. Ik zou zeker weer deze tweede master kiezen.

Het feit dat je meteen docent bent spreekt mij erg aan binnen de lerarenopleiding. Het is erg uitdagend om iets van je lessen te maken. De handvatten hiervoor krijg je tijdens de studie. Het is nodig om je eigen grenzen te bepalen gedurende de lessen. Door middel van groepsbegeleiding en je mentor kun je ervaringen uitwisselen en krijg je feedback. Je blijft zelf ook constant leren...
Binnen deze master heb ik een voorbereidingstraject gedaan die mij kennis liet maken met de lerarenopleiding. Het volgen van een tweede master was goed mogelijk doordat ik voor de lerarenopleiding een jaar extra studiefinanciering kreeg. Ook heb je een grote kans op een betaalde stage. De lerarenopleiding zie ik als een nuttige aanvulling op mijn studie. Je krijgt veel mensenkennis en leert jezelf goed kennen. Ik zou zeker weer deze tweede master kiezen. Mijn reis naar Zuid-Amerika is in aantocht. Daarna ga ik op zoek naar een leuke baan. Waarschijnlijk wil ik wel eerst het bedrijfsleven in om ervaringen op te doen. Een baan in het onderwijs zoek ik eventueel daarna.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 Rijksuniversiteit
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Filosofie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
2/2 Rijksuniversiteit
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Aardrijkskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Aan het eind van het traject van de lerarenopleiding ben je bevoegd docent Economie en M&O. Het traject is ook van belang als je kiest voor een carrière als docent op het HBO of het WO. Maar de masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

FEB Careers Company
Goed voorbereid de arbeidsmarkt op? De FEB Careers Company biedt allerlei activiteiten aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige carrière. Bezoek de website van de FEB Careers Company voor meer informatie: FEB Career Services


Al onze opleidingen zijn EQUIS en AACSB geaccrediteerd, wat je diploma extra waarde geeft op de arbeidsmarkt.huidige arbeidsmarkt

Potentiële beroepen

  • eerstegraads docent economie en/of m&o
  • manager in het onderwijs
  • persoonlijke coach
bron: StudieData

Contact

Drs. Louwrens Wouda

coordinator

Mark Eldering

coordinator

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite