DDM Demography and Social Inequality

Rijksuniversiteit Groningen

What impact did the recent economic crisis have on individuals' living and working conditions, on individuals' study and career choices, on social inequalities and social cohesion?

The Double Master's Programme in Demography and Social Inequality gives first-class students the opportunity to benefit from the outstanding expertise of two top-ranking universities. Participants of the programme spend one year studying at each university and graduate with two master's degrees: a Master of Sciences in Sociology and Social Research issued by the University of Cologne and a Master of Science in Population Studies issued by the University of Groningen in the Netherlands.

The international master's programme focuses on demographic change, population dynamics and the challenges faced by modern societies due to increasing life expectancy, decreasing birth rates and migration. Students will learn to apply advanced social research methods and data analysis, providing necessary tools to deal with current issues such as ageing, social inequality, family, integration and education, among others. Students will have the possibility of acquiring in-depth knowledge of these topics and developing interdisciplinary research skills.

locatieGroningen
diplomaMSc Population Studies
typedouble degree, 60 EC

Masterweek Groningen
Van 20 t/m 24 november organiseren de faculteiten op verschillende dagen een mastervoorlichting op locatie. Aanmelden kan vanaf eind oktober 2017.
Master Event Spatial Sciences Groningen
Masterweek Groningen
Van 19 t/m 23 maart 2018 organiseren de faculteiten op verschillende dagen een mastervoorlichting op locatie. Aanmelden kan vanaf eind februari 2018.

opbouwFor more information about the courses in this programme, please visit: http://www.rug.nl/frw/education/master-info-frw/courses-double-degree-master-demography-and-social-inequality
1e jaar
Analysis of Cross-Section Data
Special Methods of Analysis
9 EC
Sociological Theories, or Social Structure and Social Inequality, or Comparative Social Research
Markets, Institutions, Organisations
Research Seminar on Social Inequality and Demography onderzoek
15 EC
Analysis of Longitudinal Data
9 EC
Social Change, or Family, Education, Migration, or Special Aspects or Sociology and Social Research
2e jaar
Working with Data in Population Research
Optional courses MSc Population Studies keuzevak
10 EC
Population, Health and Place
Migration, Families and Households
Life Tables and Population Projections
Master's Thesis Population Studies
20 EC
Advanced Statistical Analysis
Contemporary Population Issues

instellingstarief : € 2006
niet-EU/EER studenten : € 14200

cijfergemiddelde
Bachelor final grade equivalent to at least 2.7 (German grading system = a 7 in Dutch)

basiskennis
Very good intercultural and social skills

taaltoets
Proof of sufficient language skills in English of at least C1 (CEFR) or equivalent (TOEFL min. ibt 100; IELTS min. 7.0; Cambridge CAE (B) or CPE (C))

An excellent bachelor's degree with at least 30 ECTS in Sociology and strong proficiency in quantitative methods in Social Sciences or Empirical Social Research and in Statistics

werkervaring
Relevant practical experience is desirable

motivatiebrief
Letter of motivation in English explaining the reasons for applying to the Double Master's Programme (1-2 pages)

? eerstejaars gestart in 2012
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen

studievereniging

Ibn Battuta
Faculteitsvereniging van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op kamers in Groningen

31914studenten woonachtig

1/3 Rijksuniversiteit
DDM Demography and Social Inequality
2/3 Rijksuniversiteit
Population Studies
3/3 Rijksuniversiteit
DDM Social Demography

algemeen oordeel4.6
inhoud4.2
docenten4.4
studiefaciliteiten4.2
studielast4
studiebegeleiding3.9

DDM Demography and Social Inequality aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 7 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.6 uit 5.

The objective of the programme is to train young professionals and social scientists in the theories, analytical and methodological tools from both sociology and demography to conduct high quality research on how individuals' main life events (e.g. childbirth, education, marriage, occupation, divorce, death) both influence and are influenced by the social and geographical context in which they live.
The programme emphasizes the study of both advanced and developing societies from an unique interdisciplinary and dynamic perspective.
After graduation you can find work in business, the government, or non-governmental organisations (NGOs). Demographers are trained to work with and interpret large data files. You can use these skills to make policy or develop programmes. You can also pursue an academic career and apply for a PhD position.

During the programme at the University of Groningen we offer support for your career preparation. The Career Services are provided by the Careers Company and the UG Career Services.

More information about the Careers Company: http://www.rug.nl/frw/education/careers-company-frw/
More information about the UG Career Services: http://www.rug.nl/next/

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar gemiddeld