CPE Track Health Systems and Prevention

Rijksuniversiteit Groningen

Are you interested in clinical psychosocial research with a focus on health systems, health policy and prevention? The new CPE track Health Systems and Prevention (HSP) might be the programme for you!

The HSP track is a track within the research master Clinical and Psychosocial Epidemiology that bridges the research focus of CPE with that of health systems, health policy and prevention. The programme is a collaboration between the University Medical Center Groningen and the Aletta Jacobs School of Public Health. HSP Track students follow the basic CPE programme, but with a focus on health systems and prevention. This focus is mainly incorporated in the Master Thesis project, which for HSP students also includes an internship at a non-academic (Health) organization, the elective courses and the research meetings.

The HSP track adds an interdisciplinary approach to contemporary public health issues to this foundation, by providing interfaculty education and embedding strong bonds with the public health field in the programme. Students collaborate with national and international societal partners such as the Ministry of Health, health insurers, provinces, municipal health services, occupational health services and social security institutes. In this setting, HSP students develop skills for putting research into practice, in order to make a measurable impact on public health and to connect academic research with the practice of public health.

locatieGroningen
diplomaMSc Clinical and Psychosocial Epidemiology (research)
typeonderzoek, 120 EC
opleidingsduur2 jaar voltijd

Masterdag Groningen
Op 29 maart organiseren de faculteiten hun mastervoorlichting op locatie. Ontmoet de docenten en studenten van de Groningse masteropleidingen. En proef de sfeer in de facultaire gebouwen, collegezalen en laboratoria en natuurlijk in de stad Groningen.

1e jaar The first year starts with solidifying your basis in psychology, medicine, health systems and prevention and epidemiology. Strong attention is also given to epidemiological research methods and statistics.
2e jaar The second year mainly consists of the master thesis project: data collection, data analyses and writing of the thesis. During the Master Thesis Project you will be embedded within the research group of Health systems and prevention. During the master thesis period you will also do an internship of 10 weeks at a non-academic organization related to health to get a broad view on the functioning of health systems. You will be integrated in the Aletta network by weekly meetings at the Aletta Café.

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083
instellingstarief : € 14650
niet-EU/EER studenten : € 14600
1 september 2020
aanmelding deadline : 1 mei 2020
After you complete your application, the selection committee will assess whether your educational/academic background and motivation meet the specific programme requirements. If so, students will be invited to take part in an interview during which they can present their research (Bachelor thesis) and elaborate on their motivation to become a researcher. In addition, admissible students should complete and pass an online statistics test in which basic statistical knowledge is tested.

For enrollment, please note that you have to apply for the programme via Studielink. Students with a Dutch degree should, after applying via Studielink, send an e-mail to cpe@umcg.nl for further instructions about the application procedure. You can apply in Studielink starting October 10th 2018.

You can find an overview of the entire application process and procedure here.

If you are applying with a foreign (non-Dutch) degree, please finalize your application in our Online Application System. More information about which steps to take as an international student can be found here.

A bachelor degree (or equivalent) in Bio(medical) sciences, Pharmaceutical Sciences, Health Sciences, Psychology, Social Sciences, Human Movement Sciences, Life Sciences, Biology, Sociology, Econometrics, Pedagogy, Economics, Demographical Sciences

inbegrepen in collegegeld
registration fee

303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

4 eerstejaars gestart in 2017
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen

Op kamers in Groningen

31914studenten woonachtig

1/2 Rijksuniversiteit
CPE Track Health Systems and Prevention
2/2 Rijksuniversiteit
Clinical and Psychosocial Epidemiology

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
algemeen oordeel3.9
inhoud3.6
docenten3.9
studiefaciliteiten4.3
studielast3.5
studiebegeleiding3.4

In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

CPE Track Health Systems and Prevention aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 21 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Apart from continuing their career as researchers, alumni currently work as consultants for the World Health Organization (WHO), policy officers in the government, consultants for pharmaceutical or biotechnological companies, or as university teachers.

• beleidsmedewerker volksgezondheid (wetenschappelijk)
  • gezondheidsvoorlichtings- en opvoedings-(gvo)consulent (wetenschappelijk)
  • hoofd gezondheidheidsvoorlichting en -opvoeding
  • hoofd volksgezondheid