1/4 RUG
Juridische Bestuurskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
Juridische Bestuurskunde is de enige bestuurskundige studie in Nederland die je de titel 'meester in de rechtsgeleerdheid' oplevert. Dat betekent dat je een meester in het recht én een deskundige op het gebied van bestuurskunde wordt!
2/4 RUG
Juridische Bestuurskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
Juridische Bestuurskunde is de enige bestuurskundige studie in Nederland die je de titel 'meester in de rechtsgeleerdheid' oplevert. Dat betekent dat je een meester in het recht én een deskundige op het gebied van bestuurskunde wordt
3/4 RUG
Recht en Bestuur
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
Juridische Bestuurskunde kent kleinschalig en interactief onderwijs, waardoor ruimte is voor discussie en feedback. Het is de enige bestuurskundige studie in Nederland die studenten de titel 'meester in de rechtsgeleerdheid' oplevert. Dat toont de kwaliteiten van onze afgestudeerden: zij zijn jurist én bestuurskundige.
4/4 RUG
Recht en Bestuur
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
Juridische Bestuurskunde kent kleinschalig en interactief onderwijs, waardoor ruimte is voor discussie en feedback. Het is de enige bestuurskundige studie in Nederland die studenten de titel 'meester in de rechtsgeleerdheid' oplevert. Dat toont de kwaliteiten van onze afgestudeerden: zij zijn jurist én bestuurskundige.
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Michiel Heetebrij
Rijksuniversiteit Groningen
Mijn keuze voor Bestuurskunde kwam voort uit mijn maatschappelijke interesse. Deze studie sprak me aan omdat je leert vanuit meerdere invalshoeken te kijken naar maatschappelijke problemen. Je wordt dus breed opgeleid. De master Recht en Bestuur was een logisch vervolg op het premastertraject gedurende mijn bachelor.

Voordat ik aan de master Recht en Bestuur begon, heb ik bestuurskunde gestudeerd aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden. Tijdens deze studie lag de nadruk vooral op de praktijk...
Deze opleiding was erg beroepsgericht, maar ik mistte persoonlijk een beetje uitdaging. Daarom volgde ik gedurende mijn bachelor een pre-master voor de master Recht en Bestuur. Ik had het geluk dat ik de pre-master gedurende mijn bachelor kon volgen. Dat hield in dat ik naast het reguliere programma vakken en minors op wo-niveau kon volgen.Tijdens de opleiding kom je op verschillende manieren in aanraking met de praktijk. Zo worden voor veel vakken vaak gastsprekers uit het werkveld uitgenodigd. Dit zorgt ervoor dat je de theorie beter kunt begrijpen. Het fijne van deze master is de kleinschaligheid. Hierdoor is er veel ruimte voor vragen en discussies in de colleges. Wanneer je maatschappelijk betrokken en nieuwsgierig bent dan raad ik deze opleiding aan! Naast de juridische blik leer je vaardigheden en doe je kennis op om maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen en te analyseren. Voor meerdere problemen zijn bijvoorbeeld meerdere juridische oplossingen mogelijk. Maar welke oplossing zorgt ervoor dat ook Tweede Kamerleden en mensen uit de samenleving tevreden zijn over de oplossing? Het leukste aan de opleiding vind ik de verscheidenheid aan vakken en de betrokkenheid van docenten. Dit zorgt ervoor dat je niet eentonig bezig bent met een bepaald onderwerp maar een breed wordt opgeleid. Je wordt een generalist die integraal kan kijken naar het oplossen van maatschappelijke problemen. De betrokkenheid van docenten blijkt uit de begeleiding en de ruimte voor het stellen van vragen. Wat ik minder leuk aan de opleiding vind is dat de nadruk vooral op het individueel leren ligt. Door samen met medestudenten te werken aan een project leer je vaardigheden die later in je carrière ook van belang zijn zoals communiceren en samenwerken. Gelukkig hebben we wel vakken in de master waar je dit leert. Studeren moet niet alles zijn in je studententijd. Naast de kennis en vaardigheden die je op doet tijdens je opleiding, vind ik het belangrijk om je ook op sociaal en maatschappelijk gebied te ontwikkelen. Door het doen van commissies en besturen leer je jezelf kennen en wat je kan. Ikzelf ben lid van Navigators Studentenvereniging Groningen en actief bij het CDA en in mijn kerk. Hierdoor leer je vaardigheden en bouw je vriendschappen voor het leven. Daarnaast zou ik het van harte aanbevelen om tijdens je studie stage te gaan lopen. Door mijn stages bij het team public affairs en in de Tweede Kamer heb ik een veel beter beeld gekregen wat ik na mijn studententijd wil gaan doen.


lees verder ...
Jannes Paas
Rijksuniversiteit Groningen
Ik was op de middelbare school een enorme bèta. Ik deed een N&T pakket, had al mijn talen laten vallen en koos in de bovenbouw voor wiskunde B en D. Voor mijn studie leek het mij dus ook logisch dat ik ging kijken bij wiskunde, economie en econometrie. Toch merkte ik na de open dagen dat, hoewel ik er best goed in was, de bètakant me toch niet erg trok. Als ik mezelf de vraag stelde wat ik later wilde worden en waar ik ’s ochtends voor op wilde staan, kwam ik al snel uit bij het recht, de maatschappij en de politiek...
Bij Juridische Bestuurskunde leer je hoe de rechtspraak, de overheid, de politiek en de maatschappij werken. Met die kennis wil ik het verschil maken, voor mezelf, maar ook voor de mensen om mij heen. Daarom koos ik voor rechten in Groningen. Recht in de praktijk Wat heeft het bestuursrecht geleerd van de toeslagenaffaire? Wat betekent de moord op Peter R. de Vries voor de stabiliteit van onze rechtsstaat? Krijgen wij meer of minder vertrouwen in de rechter als we hem vaker op tv zien? In de rechtenstudie in Groningen komt het nieuws van gisteren in de colleges van vandaag. Als student ga je met de fundamentele maatschappelijke (rechts)vragen aan de slag die daaruit voortkomen. Ik vind het gaaf om op die manier te werken met kwesties die op dit moment relevant zijn. De dagelijkse praktijk komt dus terug in de colleges en als dat niet genoeg is, kan je altijd kijken hoe je in een extra stage of (buitenlandse) uitwisseling nog meer praktijkervaring kan opdoen. De studieadviseurs helpen je daarbij. Uitdagingen In het leven van elke rechtenstudent zijn er twee grote uitdagingen. Eerst moet je leren schrijven en praten in de taal van rechters en advocaten, en daarna moet je leren om in gewone mensentaal te kunnen zeggen wat je bedoelt. Voor mij persoonlijk kwam daar aan het begin van mijn studie nog een uitdaging bij. Ik was op de middelbare school nooit een echte lezer. Op de universiteit kom je er in de rechtenstudie echter niet meer onderuit om dagelijks stugge teksten door te moeten werken. Veel onderwerpen vond ik gelukkig erg interessant en dan is het gemakkelijker om er zoveel leeswerk voor te verzetten. Maar af en toe kom ik nog een vak tegen dat totaal niet in mijn straatje ligt. Dan leest zo’n boek weleens alsof je met een plastic lepel op een keihard bevroren beker Ben & Jerry’s inhakt. Je komt er niet doorheen. Nevenactiviteiten Naast mijn studie ben ik bestuurslid in de gemeentelijke afdeling van een politieke partij, ben ik voorzitter van een Groningse politieke jongerenorganisatie en doe ik in het hele politieke en maatschappelijke veld van alles waar ik de kennis en kunde die ik in mijn studie heb opgedaan meteen in de praktijk kan brengen. De rechtenstudie en mijn afstudeerrichting Juridische Bestuurskunde gebruik ik dus dagelijks, ook buiten het Academie- en Harmoniegebouw! Daarnaast ben ik actief bij mijn studievereniging J.B.S.V. Dorknoper. In de rechtenstudie zijn er veel verschillende studieverenigingen en ik kan het iedereen aanraden om er eens te gaan kijken. Je leert er veel medestudenten kennen, die vaak ook vergelijkbare interesses hebben. Dat levert niet alleen onverslaanbare discussies in de kroeg op, maar mogelijk ook vrienden voor het leven.


lees verder ...
Alumnus Dieuwertje Stolwijk
Rijksuniversiteit Groningen
Na mijn afstuderen ben ik begonnen als advocaat-stagiaire, bij de sectie Arbeids- en ambtenarenrecht van een groot advocatenkantoor. Het leek me de plek waar ik me kon bezighouden met het oplossen van complexe juridische vraagstukken die zich voordoen in de politiek-bestuurlijke omgeving van een overheid.

Dat sprak mij aan en sloot bovendien perfect aan bij mijn juridisch-bestuurskundige achtergrond. Inmiddels ben ik alweer vijf jaar advocaat en werk ik met name voor overheidswerkgevers (denk aan ministeries, provincies, gemeenten en zbo’s)...
Voor een vraagstuk zijn vaak meerdere juridische oplossingen denkbaar, maar welke oplossing kan ook op maatschappelijk draagvlak rekenen? Het is immers niet ondenkbaar dat een minister zich uiteindelijk zal moeten verantwoorden in de Tweede Kamer. Die aspecten maken het werken op dit kantoor extra uitdagend. Het plezier dat ik uit mijn werk haal is een bevestiging van de keuze die ik alweer tien jaar geleden maakte voor de studie Juridische Bestuurskunde (met civiel effect).


lees verder ...
Student Rosalinde Hekman
Rijksuniversiteit Groningen
Recht en Bestuur is een multidisciplinaire opleiding waar de nadruk ligt op het analyseren van bestuurskundige vraagstukken. De juridische basis die je in je eerste jaar daarvoor krijgt is hierbij heel handig. Als je geïnteresseerd bent in nadenken over maatschappelijke problemen en bij wil dragen aan oplossingen hiervoor door te gaan werken in het openbaar bestuur/bij de overheid (als bestuurskundige óf als jurist), is Juridische Bestuurskunde een erg geschikte opleiding.

...
Zo zit er voor iedereen die interesse heeft in vraagstukken waar het openbaar bestuur mee te maken krijgt wel een leuke richting tussen.De combinatie tussen Rechten en Bestuurskunde en het werken in het openbaar bestuur trekt mij heel erg. Beleidskundige, maatschappelijke en politieke onderwerpen vind ik erg interessant en relevant. De juridische basis die binnen deze opleiding eigenlijk het kader is voor de bestuurskundige vakken is zowel een goede invalshoek voor bestuurskundige vraagstukken als relevant op zichzelf. Juridische kennis zal voor de toekomst immers altijd wel ergens goed van pas kunnen komen. Overigens wordt er binnen de opleiding ook zeker aandacht besteed aan andere invalshoeken van bestuurskundige vraagstukken, zoals sociologische, politicologische en economische invalshoeken. Op die manier krijg je multidisciplinaire kennis mee, wat ik erg interessant vind.In mijn opleiding heb ik ook gekozen voor het behalen van het civiel effect. Deze keus heb ik gemaakt om zoveel mogelijk opties open te houden voor mezelf. Ook al zie ik mezelf niet echt als advocaat of rechter, juridische opleidingen bieden veel meer opties dan enkel dat en alle kennis die ik over juridische onderwerpen op doe beschouw ik als mooi meegenomen. Wie weet of ik daar in mijn toekomstige baan nog wat aan ga hebben.Het leukst aan de opleiding vind ik de mogelijkheid om zelf de vakken te kiezen die je het meest interesseren. Ik vind het erg fijn dat ik niet gebonden ben aan een bepaald traject met bepaalde vakken in een bepaalde volgorde, maar dat ik in grote mate zelf kan kiezen welke vakken ik wil doen en wanneer ik die wil doen.Ondanks dat de vakken zelf vaak over maatschappelijk en praktisch relevante onderwerpen gaan, mis ik de link met de praktijk wel eens. Stages zijn mogelijk, maar behoren niet tot een vast onderdeel van de opleiding, en praktijkervaring moet je zelf buiten je studie opdoen. Gastdocenten maken nog wel eens onderdeel uit van de collegereeks bij bepaalde vakken. Het is vaak wel erg interessant om te horen van mensen uit de praktijk hoe het gaat, maar horen is toch anders dan het zelf ervaren.Door de relatieve kleinschaligheid van de opleiding kennen de meeste docenten je wel bij naam en daardoor voel je je ook wel meer gezien en gehoord. Je ziet veel docenten bij meerdere vakken terug en dat vind ik persoonlijk fijn, want dan weet je al voor dat je aan een vak begint met welke docent je te maken hebt en hoe diegene is. Docenten van bestuurskundige vakken hebben kennis uit verschillende vakgebieden of juist heel diepgaande kennis over bepaalde stof, waardoor je zelf door de combinatie van al die docenten heel veel verschillende kennis uit verschillende disciplines opdoet in de context van maatschappelijke vraagstukken.Naast mijn studie ben ik actief lid bij de studievereniging van juridische bestuurskunde, Dorknoper. Daar heb ik twee keer een bestuursjaar gedaan en ben ik actief (geweest) in verschillende commissies. Dorknoper is een heel leuke en kleinschalige vereniging waar iedereen elkaar kent, iedereen zich snel thuis voelt en die zowel informele als formele activiteiten organiseert. De studievereniging is een heel leuke manier om je studiegenoten eens anders te leren kennen dan alleen in de collegezaal én je leert er mensen kennen om samen mee te zitten tijdens colleges.


lees verder ...