1/2 Erasmus
Rechtswetenschappelijk onderzoek
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
Niet alleen qua inhoud, maar ook qua vorm is de researchmaster een bijzondere opleiding die zich onderscheidt van andere masteropleidingen. Om het kleinschalige karakter te waarborgen, staat het grootste deel van de vakken alleen open voor studenten van de researchmaster. Individuele aandacht en actieve participatie gaan zo hand in hand.
2/2 RUG
Rechtswetenschappelijk Onderzoek
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
De Master Rechtswetenschappelijk Onderzoek in Groningen is de enige algemene Nederlandstalige juridische onderzoeksmaster in Nederland. Per collegejaar 2024-2025 biedt de onderzoeksmaster ook een volledig Engelstalig track aan. De onderzoeksmaster bestaat uit vakken uit de reguliere masters (zogeheten 'domeinvakken') en specifieke onderzoeksvakken waarmee je leert onderzoek te doen.
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Rijksuniversiteit Groningen
Docenten en studenten aan het woord over de masteropleiding Rechtswetenschappelijk Onderzoek.
Student Daan de Vries
Rijksuniversiteit Groningen
Ik heb gekozen voor de master Rechtswetenschappelijk onderzoek omdat ik in de bachelor veel plezier had met het schrijven en het doen van onderzoek bij de vakken juridische onderzoeksvaardigheden (JOV) en de Studentenrechtbank. Ook de ervaring die ik als werkgroepdocent Romeins recht in de bachelor heb kunnen opdoen heeft mij doen inzien dat de academische wereld er een was, waar ik mij in thuis voelde.

De master rechtswetenschappelijk onderzoek is geen master die zich richt op de juridische praktijk...
Wel worden er bij bijvoorbeeld de vakken Geschilbeslechting en Normering gastdocenten uitgenodigd die met veel enthousiasme vertellen over het onderzoek dat zij doen. Zo krijg je wel een inkijk in de juridische onderzoekspraktijk. Ik raad het iedere student die interesse heeft in de structuren van het recht en de ideëen achter het recht, die niet bang is om veel te lezen en niet schuw is om kritische vragen te stellen van harte aan om deze opleiding te volgen. De vakken waarvan ik het meest heb genoten, waren de meer filosofische vakken zoals wetenschapsleer en juridische oordeelsvorming, waarin tijdloze vragen als ‘is rechtswetenschappelijk onderzoek wel zo wetenschappelijk?’ en ‘doet de rechter aan rechtsvinding of rechtsvorming?’ behandeld worden. Ook het vak recht en literatuur was een waar hoogtepunt. Het gezamenlijk bespreken van verschillende literaire prachtwerken gaf bijzondere inzichten over de kunst van het aantrekkelijk schrijven. Tot slot noem ik nog het vak rechtsvergelijking en rechtsculturen, waarin het rechtswetenschappelijk onderzoek uit zijn bekrompen nationalistische hokje getild wordt, en de student geconfronteerd wordt met andere rechtsstelsels en rechtsculturen.Een minder aspect van de research master vind ik de vakken die gaan over empirisch onderzoek. Voor de jurist die van de bachelor gewend is het te kunnen redden met zijn wetboeken en de voorgeschreven literatuur, is empirisch onderzoek bevreemdend. Wel moet ik toegeven dat enige kennis aangaande de empirie voor de tegenwoordige rechtswetenschappelijk onderzoeker onmisbaar is.De docenten die betrokken zijn bij de Research master nodigen je uit om, anders dan in de bachelor het geval is, het geldende recht niet zomaar te ‘slikken’, maar daar ook iets van te vinden. De vraag verschuift vaak van het ‘wat’ naar het ‘waarom’. Deze verfrissende blik maakt deze master werkelijk universiteitswaardig. De docenten dragen hier aan bij door open te staan voor ideëen van de student, ook als deze niet precies passen binnen het verhaal van de voorgeschreven literatuur.


lees verder ...
Student Anouk van der Schors
Rijksuniversiteit Groningen
Bij de Master Rechtswetenschappelijk Onderzoek wordt onderwijs in kleine groepen gegeven. Je krijgt zowel onderzoeksvakken op een heel breed terrein als domeinvakken die je met andere masterstudenten volgt. Deze combinatie spreekt mij erg aan.

Om kennis te maken met de praktijk schrijven we ter afsluiting van de onderzoeksvakken meestal een paper. Je bent (binnen bepaalde restricties) vrij om je onderzoek in te vullen zoals je dat zelf wilt: het kan bijvoorbeeld interessant zijn voor je onderzoek om interviews af te nemen...
De master geeft je de kans om in een kleine groep te werken, biedt onderwijs op hoog niveau en zorgt voor voldoende onderzoeksbegeleiding. Bovendien heb je veel keuzevrijheid. Dit geldt zowel bij het kiezen van vakken, als binnen het vak zelf. Zo volg ik zelf de specialisatie strafrecht en ben ik binnen de onderzoeksvakken (meestal) vrij om aan het paper een strafrechtelijke tintje te geven. Je hebt veel eigen inbreng. De docenten zijn aardig, staan open voor inbreng vanuit de groep en bieden goede onderzoeksbegeleiding. Je mag altijd mailen of langskomen met een vraag. Ik woon al mijn hele leven in Groningen, maar als je in de binnenstad woont en studeert, leer je de stad toch weer op een andere manier kennen. Groningen is een overzichtelijke, maar levendige stad.


lees verder ...