1/7 Universiteit Leiden
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2016  76
€ 350 gemiddelde kamerhuur
40 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
2/7 Universiteit Leiden
Wiskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
3/7 RUG
Wiskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
61 eerstejaars
34% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
  • Groningen is the only Dutch university where you can study Mathematics or Applied Mathematics.
  • You can still switch to the other programme in the second year.
  • Mathematics is an international degree programme, which gives you a substantial advantage at the start of your career.
4/7 Radboud Universiteit
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 315 gemiddelde kamerhuur
46 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
Ontwikkel een sterk analytisch denkvermogen om problemen mee op te lossen.
Hoogopgeleide wiskundigen zijn populair in het bedrijfsleven.
Krijg uitgebreide begeleiding van docenten en studieadviseurs.
Studievereniging Desda brengt studenten samen voor ontspanning én inhoud.
5/7 UU
Wiskunde en Toepassingen
€ 336 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
Helft wiskunde, helft andere vakken
De major (= hoofdrichting) Wiskunde en toepassingen bestaat voor de helft uit wiskundige basisvakken. Je leert wiskundige vaardigheden op het gebied van lineaire algebra, statistiek en analyse en ook hoe je de computer hierbij gebruikt. In de andere helft van je major volg je vakken bij andere opleidingen waarin wiskunde wordt toegepast, zoals Natuur- en sterrenkunde, Aardwetenschappen, Scheikunde of Economie.
6/7 UU
Wiskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
Hoge waardering
De Keuzegids 2014 heeft Wiskunde in Utrecht het predikaat "topopleiding" gegeven, omdat Wiskunde tot de beste opleidingen van Nederland behoort.

Kies zelf
In Utrecht bieden we je veel ruimte om zelf je rooster samen te stellen. Naast verplichte vakken kun je in je profileringsruimte (vrije keuzeruimte) kiezen uit alle vakken van de Universiteit Utrecht, of een andere universiteit in Nederland of buitenland.
7/7 Amsterdam UVA
Wiskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
27 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
Waarom de UvA?
  • Het onderwijs aan de UvA is van topkwaliteit.
  • Je kunt in deze opleiding je eigen studiepad kiezen dat past bij je talent, belangstelling en ambities.
  • In je eerste jaar word je samen met andere studenten door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat.
  • Behoefte aan extra uitdaging? Volg het honoursprogramma of een dubbele bachelor Wiskunde-Natuurkunde of Wiskunde-Informatica.
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Augustin Procopi
Rijksuniversiteit Groningen
Al sinds ik klein was, weet ik dat ik wiskunde wil studeren en er ook mijn werk van wil maken. Dat komt door mijn passie om problemen uit de echte wereld te vertalen in wiskundige vragen en ze grondig op te lossen. Ik ben voor mijn bachelor van Moldavië naar Nederland verhuisd, vanwege het moderne Nederlandse onderwijssysteem. En ik heb voor Groningen gekozen vanwege de goede universiteit..

...
Meestal heb ik veel vrijheid om m’n tijd zelf in te delen. Daar heb ik van geleerd om m’n werk meer zelf te organiseren en het geeft me ook het gevoel dat alles goed te doen is, je moet alleen vastberaden zijn en hard werken. Op het moment werk ik aan mijn bachelorscriptie en ik ben erg blij hoe goed het gaat. In deze scriptie werk ik aan een statistische diepteanalyse van de indicatoren van de Nederlandse huizenmarkt. Deze analyse kan verder gebruikt worden door experts om de erg zorgelijke dynamiek van deze sector op te lossen. In m’n vrije tijd speel ik graag met mijn kat Keanu of ik besteed tijd aan mijn hobby’s, waaronder tennissen, lezen, vissen, fietsen, skaten en schaken. Afgelopen jaar ben ik een paar keer student-assistent geweest voor de universiteit, waardoor ik ook de andere kant van het onderwijs heb leren kennen.


lees verder ...
Rosa
Universiteit Leiden
De brede vakken in het eerste jaar leggen de basis, daarna ga je meer de diepte in en kun je zelf kiezen welke vakken je gaat doen. Dat vind ik leuk, interessant en uitdagend. In mijn vrije keuzeruimte in het derde jaar heb ik een minor gedaan bij Griekse en Latijnse taal en cultuur. Afwisseling en verbreding zijn voor mij heel belangrijk.
Frédérique Kuiper
Universiteit Utrecht
“Toen ik op het vwo zat, wist ik niet wat voor opleiding ik wilde gaan doen. Na uitvoerig rondkijken, sprak wiskunde me het meest aan.

Ik vind het leuk sommetjes te maken en dingen op te lossen. Maar ik wil niet alleen theorie, je moet het ook kunnen toepassen. Tijdens het dagje studeren van wiskunde hoorde ik van de major wiskunde en toepassingen en de mogelijkheid om de keuze tussen de majors wiskunde en wiskunde en toepassingen nog open te houden door één extra vak te kiezen. De sfeer en de studenten spreken me hier in Utrecht erg aan...
De studie is best pittig, maar als je naar alle colleges en werkcolleges gaat, is het goed te doen. Ik heb het heel erg naar mijn zin, ik heb mijn plekje gevonden.”


lees verder ...
Erik Versteeg
Universiteit Utrecht
Ik wist al dat ik een bèta studie wilde gaan doen, ik twijfelde alleen nog tussen informatica en wiskunde. Mijn vader zei toen dat ik met wiskunde belangrijker is dan informatica en ik dan later waarschijnlijk beter aan een goede baan zou kunnen komen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Wiskunde en Toepassingen, bij deze studie kun je veel keuze vakken doen. Omdat ik geen informatica ben gaan studeren heb ik toch wel heel veel informatica vakken gekozen. Ik vind het leuk om ook met andere dingen dan wiskunde bezig te zijn, door de keuzevakken is het niet alles elke keer hetzelfde...
Alle technieken die je ervoor nodig hebt ervoor heb je al geleerd en mag je nu gebruiken op meer concrete problemen zoals weersvoorspellingen en klimaatmodellen. Omdat de studie wiskunde enorm breed is weet ik nog niet wat ik er later precies mee wil doen, Wat ik er later precies mee wil doen weet ik nog niet, omdat de studie wiskunde enorm breed is. Ik moet zelfs nog een master kiezen. Naast mijn studie heb ik natuurlijk ook nog tijd voor leuke dingen, ik sport gewoon nog thuis en heb een bijbaantje. Verder vind ik het leuk om in mijn vrije tijd met wat ik heb geleerd op de universiteit te programmeren. Het grootste verschil met het VWO is dat je wat vrijer ben. Er moet meer vanuit jezelf komen, dat vind ik wel leuker. Ook is er natuurlijk een niveauverschil. Het is goed te doen, alleen het eerste half jaar heb ik niet genoeg tijd aan m'n studie besteed. Dit omdat je ineens tentamens moest leren terwijl je allemaal nieuwe mensen leert kennen. Dus ik moest wel even wennen aan het studentenleven. Verder vind ik de sfeer op de universiteit wel relaxed en iedereen is altijd bereid om je te helpen.


lees verder ...
Dion Hartmann
Universiteit Utrecht
"Ik ben TWIN (dubbele bachelor: natuur- en wiskunde) gaan doen omdat wiskunde eigenlijk best een belangrijke basis is om natuurkunde goed uit te kunnen voeren.

Je kunt het best zonder doen, maar dan gebruik je de wiskunde meer in plaats van dat je het ook echt begrijpt. Dus het leek me belangrijk wiskunde goed te beheersen om ook goed in natuurkunde te worden. Vroeger wilde ik altijd uitvinder worden, dat wil ik nog steeds, maar dat is meer een zeventiende eeuws begrip. Als je nu uitvindingen doet, dan zijn er maar weinigen die het begrijpen, bijvoorbeeld kernfusie...
Bij het curriculum van TWIN horen 32 contacturen per week. Dat is best veel, maar als je het leuk vindt is het geweldig als je veel tijd kunt besteden aan je studie. Er is altijd tijd over voor hobby's, je kunt niet 24/7 met je studie bezig zijn. Je hebt sowieso doordeweeks 3 uur per dag voor jezelf. Voor mij is dat genoeg afleiding en diversiteit. Veel studiemateriaal is in het Engels, dit is voor mij geen probleem. Vaak zijn bijvoorbeeld de boeken voor kwantummechanica, best levendig geschreven, vanuit het ik perspectief, dus heel toegankelijk. Terwijl je eigenlijk met hele moeilijke kost bezig bent. Lineaire algebra is een heel leuk eerstejaars basisvak. Het is een vervolg op wiskunde D, ruimtelijk vectorinzicht in meerde dimensies. Het niveau is niet erg hoog en het wordt heel goed gegeven door een hele leuke docent. Waar je niet op moet letten als je in het vierde blok meeloopt is de moeilijkheid van de colleges. Je kunt iedereen afschrikken door een wiskunde boek op de 400ste pagina open te slaan. Maar het is een heel geleidelijk proces en uiteindelijk zul je alles begrijpen. Daar kun je ook juist op kicken, dat je dan denkt; over een paar maanden begrijp ik dit en dan is dat juist heel cool. Mijn tip aan nieuwe studenten is; lees de stof voor de colleges door, dat doen heel weinig studenten. Dat scheelt zoveel in tentamenweken. Voor mij werkt het, het kost wel meer tijd, maar als je het leuk vind is dat geweldig en de tentamens zijn dan zoveel makkelijker en leuker."


lees verder ...